http://www.myx.cz

Výpočet podpory v nezaměstnanosti

Výpočet podpory v nezaměstnanosti

Pracovní právo

Autor:

Lidka

Založeno: 18. 8. 2009
Počet příspěvků: 147
Zařazení: Pracovní právo
Nejnovější příspěvek: 29. 3. 2012 22:30
Dobrý den, mám tento dotaz - od 1.4. jsem byla evidována jako nezaměstnaná na úřadu práce, teď od 1.8. opět pracuji, běží mi zkušební 3-měsíční lhůta. Pokud bych neuspěla a znovu se ocitla na ÚP, z čeho se mi bude počítat podpora v nezaměstnanosti ? Díky předem za informaci !

Příspěvky v diskusi Výpočet podpory v ...
Přidat příspěvek
RE: Výpočet podpory v nezaměstnanosti
Autor: Taťána
vloženo: 19. 8. 2009 19:03:37
Důležité je vědět, zda vám uplynula podpůrčí doba pro poskytování podpory v nezaměstnanosti. Pokud by vám uplynula, pak byste musela odpracovat znovu 6 měsíců v zaměstnání, které založí účast na důchodovém pojištění (nezaloží např. dohoda o provedení práce), aby vám znovu vznikl nárok na podporu. Pokud jste vyčerpala jen část podpůrčí doby, pak 3 měsíce pracujete, znovu se zaevidujete na ÚP, můžete "dočerpat" zbytek podpůrčí doby, ale neběží vám znovu 5-8-11 měsíců (dle věku). Pro výplatu podpory je stanoveno více podmínek, zmínila jsem jen tu, která vás zajímala.
RE: RE: Výpočet podpory v nezaměstnanosti
Autor: alfons Černý
vloženo: 9. 9. 2009 22:35:42
Dobrý den, toto by mne také zajímalo,nebot jsem v obdobné pozici jako pisatelka výše.Mne by ale spíše zajímalo z čeho se mi bude vypočítávat podpora pokud bych v novém zaměstnání vydržel třeba jenom 14dní a pak se znova vrátil na ÚP...Zda se mi bude již vypočítávat z nového"14 denního"který bude samozřejmě silně finančně nevýhodný,nebo z toho minulého"berme na vědomí že podpůrčí doba ještě běží asi 2 měsíce. Můj názor je že pokud se vypočítá z malého průměru"14 denní nové práce"jsou lidé kteří zkouší najít nové uplatnění silně znevýhodněni a demotivováni,nebot se vlastně vyplatí oněch 5 měsíců sedět doma a být na podpoře...
RE: RE: RE: Výpočet podpory v nezaměstnanosti
Autor: Taťána
vloženo: 11. 9. 2009 20:39:42
Zdravím, obávám se, že nová podpora se Vám bude skutečně vypočítávat z nového pracovního poměru, protože musíte doložit výdělek od posledního zaměstnavatele nebo - pokud byste současně pracoval u 2 zaměstnavatelů v zaměstnání, které zakládá účast na důch.poj., pak byste dokládal 2 potvrzení a tato by měla být použita pro výpočet podpory v nezaměstnanosti (tím byste si trochu třeba polepšil) ale s tím, že by obě zaměstnání skončila ve stejný den. Alespoň to tak bylo, nevím, zda to trvá i nyní, ale mám za to, že ano.
Autor: TaťánaT.
vloženo: 18. 11. 2009 08:24:36
Musím upřesnit podmínky pro nárok na přiznání podpory v nezaměstnanosti ohledně vyčerpané či částečně vyčerpané podpůrčí doby. Toto řeší § 48 a § 49 zákona o zaměstnanosti, uvádím: § 48 Uchazeč o zaměstnání, kterému v posledních 3 letech před zařazením do evidence uchazečů o zaměstnání neuplynula celá podpůrčí doba a po uplynutí části podpůrčí doby získal zaměstnáním nebo jinou výdělečnou činností dobu důchodového pojištění podle zvláštního právního předpisu v délce alespoň 3 měsíců, má nárok na podporu v nezaměstnanosti po celou podpůrčí dobu. Jestliže získal zaměstnáním nebo jinou výdělečnou činností dobu důchodového pojištění v délce kratší než 3 měsíce, má uchazeč o zaměstnání nárok na podporu v nezaměstnanosti po zbývající část podpůrčí doby. Současně musí být splněna podmínka celkové doby předchozího zaměstnání [§ 39 odst. 1 písm. a)]. § 49 (1) Uchazeč o zaměstnání, kterému v posledních 3 letech před zařazením do evidence uchazečů o zaměstnání uplynula celá podpůrčí doba, má nárok na podporu v nezaměstnanosti, pokud po uplynutí této podpůrčí doby získal zaměstnáním nebo jinou výdělečnou činností dobu důchodového pojištění v délce alespoň 6 měsíců; tato doba se nevyžaduje v případech, kdy uchazeč o zaměstnání skončil zaměstnání nebo výdělečnou činnost ze zdravotních důvodů nebo skončil zaměstnání z důvodů uvedených ve zvláštním právním předpise nebo proto, že zaměstnavatel porušil podstatnou povinnost vyplývající z právních předpisů, kolektivní smlouvy nebo sjednaných pracovních podmínek. Současně musí být splněna podmínka celkové doby předchozího zaměstnání [§ 39 odst. 1 písm. a)]. (2) Do doby 6 měsíců podle odstavce 1 se nezapočítává doba důchodového pojištění získaná zaměstnáním nebo jinou výdělečnou činností v době vedení v evidenci uchazečů o zaměstnání (§ 25 odst. 1 a 3) a krátkodobým zaměstnáním.
RE: RE: RE: Výpočet podpory v nezaměstnanosti
Autor: Marcela
vloženo: 26. 10. 2010 15:46:58
opakovaná podpora v nezaměstnanosti
Autor: Karel
vloženo: 1. 10. 2009 09:19:11
Zdravím, zajímalo by mě jak se vypočítává podpora v nezaměstnanosti, zda si jí moho alespon předběžně vypočítat
Autor: T.
vloženo: 1. 10. 2009 11:38:42
Jsou 2 možnosti - buď prokážete výdělek od zaměstnavatele nebo neprokážete. Pokud budete mít potvrzený výdělek a ÚP bude vycházet z tohoto, pak dle věku se stanoví délka podpory, tj. 5-8-11 měsíců, tj.: a) do 50 let věku 5 měsíců, b) nad 50 do 55 let věku 8 měsíců, c) nad 55 let věku 11 měsíců. Rozhodující pro délku podpůrčí doby je věk uchazeče o zaměstnání dosažený ke dni podání žádosti o podporu v nezaměstnanosti. Procentní sazba podpory v nezaměstnanosti činí první 2 měsíce podpůrčí doby 65 %, další 2 měsíce podpůrčí doby 50 % a po zbývající podpůrčí dobu 45 % průměrného měsíčního čistého výdělku (prům.měs. ČV vezmete z potvrzení z-tele). Procentní sazba podpory při rekvalifikaci činí 60 % průměrného měsíčního čistého výdělku nebo vyměřovacího základu. To vše samozřejmě za předpokladu, že vám vůbec vznikne nárok na podporu, tzn. že v posledních 3 letech jste splnil podmínku 1 roku pojištěného zaměstnání. Toto je jen stručná odpověď, dá se z ní vzhledem k různým odlišnostem odbočit, jednou z nich je i to, že by se podpora nepočítala z výdělku atp.
Autor: ina
vloženo: 21. 7. 2010 19:34:54
Počítá se z průměru, který 'Vám zaměstnavatel vyplnil v tiskopise, který jste předal na ÚP. 1. 2 měs. 65% z tohoto průměru, další 2 měs. 50%, po zbývající podp. dobu 45% Max. výše podpory v nezam. je 0,58 nás. průměrné mzdy v nár. hosp. Informace najdete na portálu Úřadu práce nebo přímo od úřednice, která Vás bude mít na ÚP v evidenci
Autor: Lucie
vloženo: 3. 10. 2009 12:30:55
Loni v květnu jsem ukončila bc.studium(denní).Teď od září pokračuji na magisterském,ale už dálkovém a zároveň procházím přijímacím řízením k policii.Bohužel až do konce prosince je zastaven nábor a v lednu se uvidí.Chtěla bych se zeptat,zda mám nárok na podporu v nezaměstnanosti a z čeho se to bude vypočítávat,když jsem dosud vždy dělala jen brigádně na dohodu o provedení práce.Děkuji.
vloženo: 4. 10. 2009 14:07:45
Nevidím to dobře, Lucie :( Podmínkou pro přiznání podpory v nezaměstnanosti je splnění podmínky p o j i š t ě n é h o zaměstnání alespoň po dobu 1 roku v období 3 let od zařazení mezi uchazeče o zaměstnání, pokud jste tedy během studia pracovala jen na DPP - tato není "pojištěným" zaměstnáním, jelikož se z DPP neodvádí pojistné, ani jste nevykonávala činnost jako OSVČ s povinností placení záloh, kdy byste byla účastna důchodového pojištění, bohuže pro vás - nárok na podporu vám nevznikne. Pakliže mohu poradit, uzavírejte (samozřejmě za předpokladu, že zaměstnavatel bude souhlasit, je mi jasné, že u DPP šetří na nákladech) během studia pracovní poměr, který zakládá účast na pojištění nebo alespoň dohodu o činnosti - ale nikoliv zaměstnání malého rozsahu - to také nezakládá účast na pojištění.
Podpora v nezaměstnanosti.
Autor: Eva
vloženo: 7. 10. 2009 12:47:05
Dobrý den, mám dotaz, v zaměstnání na HPP končím dohodou k 31.10.2009, ale tento měsíc tj.říjen tam již nemusím docházet a našla jsem si přivýdělek na Dohodu o prac. činnosti na dva měsíce - říjen a listopad 2009. Mám prosím dotaz - až půjdu 1.12. na úřad práce žádat o podporu, bude se mi vypočítávat z částky kterou si vydělám v listopadu na Dohodu o prac. činnosti?? Nebo ze zaměstnání kde jsem posledního října skončila? Jde mi o to jestli mám v listopadu na Dohodu o pr.činnosti ještě pracovat, nebo je pro mě výhodnější jít na prac. úřad. Děkuji za odpověď
RE: Podpora v nezaměstnanosti.
vloženo: 7. 10. 2009 15:18:31
Dobrý den - jeden z příkladů, jak stát nepřímo "nutí" lidi čerpat podporu v nezaměstnanosti namísto toho, aby byli naopak zvýhodněni, že chtějí pracovat. To není proti vám, to je proti systému, neberte to osobně. Naopak je v pořádku, že se o to zajímáte, proč byste měla doplácet na to, že vlastně chcete pracovat ...? Pokud skončíte PP 31.10.09 a k 30.11.09 vám skončí jiný PP, nezáleží, že se jedná o DPČ, ale pokud dohoda o činnosti založí účast na pojištění, tzn. že budete dosahovat alespoň brutto 2.000/měsíc, pak se vám podpora bude vypočítávat z tohoto posledního zaměstnání, takže, pokud máte nízké příjmy, vyplatí se vám skutečně se zaregistrovat na ÚP, ale ne od 1.12., nýbrž od 1.11. s tím, že k 31.10. ukončíte pracovní poměr v HPP a k 31.10. ukončíte i DPČ a pro podporu v nezaměstnanosti se vám budou tyto výdělky sčítat, protože zaměstnání je ukončeno ve stejný den, takže byste si naopak měla přilepšit, to je odměna za to, že chcete pracovat, přece jen nějaké plus v systému :) Výše uvedené řeší § 50 odst. 4 zák. 435/2004 Sb. (můžete si na ÚP ověřit) - Ukončil-li uchazeč o zaměstnání v rozhodném období ve stejný den více zaměstnání nebo zaměstnání a samostatnou výdělečnou činnost, které jsou dobou důchodového pojištění, výše podpory v nezaměstnanosti a podpory při rekvalifikaci se stanoví z částky, která se rovná součtu průměrných měsíčních čistých výdělků nebo součtu průměrného čistého měsíčního výdělku (výdělků) a vyměřovacího základu. A při evidenci na ÚP můžete znovu uzavřít DPČ, kterou skončíte dohodou (nebo výpově'd 15 denní) k 31.10., jelikož můžete pobírat podporu a současně si přivydělávat, tzv. nekolidující zaměstnání - výdělek v tomto zaměstnání smí být polovinou minimální mzdy (tak nepřijdete o výplatu podpory), což je 4.000 brutto/měsíc. Nakonec to dopadlo dobře, ne ;-)
Autor: Míša
vloženo: 14. 10. 2009 08:44:57
Dobrý den. Pracuji na HPP ale pak ještě jako OSVČ na ŽL. Chci se zeptat, zda-li když ztratím zaměstnání na HPP, dostanu podporu v nezaměstnanosti? Jak se posuzuje a dokazuje v tomto případě výdělek, že nedosahuje 4.000,-Kč? Jedná se o stejný případ jako při brigádě/přivýdělku? Nebo se tento případ řídí zcela jinými pavidly? Děkuji za odpověď.
vloženo: 14. 10. 2009 10:23:17
Dobrý den, ze zákona o zaměstnanosti § 25 odst. (1) Uchazečem o zaměstnání může být, pokud tento zákon dále nestanoví jinak, pouze fyzická osoba, která má na území České republiky bydliště a která není a) v pracovněprávním vztahu nebo ve služebním poměru, s výjimkami uvedenými v odstavcích 3 a 5, b) osobou samostatně výdělečně činnou; za osobu samostatně výdělečně činnou se považuje fyzická osoba, která se pro účely důchodového pojištění podle zvláštního právního předpisu 27) považuje za osobu samostatně výdělečně činnou, c) atd. Zvláštním právním předpisem se rozumí zákon č. 155/95 o důchodovém pojištění - § 9
podpora - faktura
Autor: Gabriel
vloženo: 14. 10. 2009 17:22:01
Dobrý den, mám trošku prekernější otázku. Podnikám od 4.11.2008 s vlastní výdělečnou činnost jsem ukončil 31.7.2009 k tomu se připočetlo +-3 měsíce z minulých 3 let od zaměstnavatelů (při studiu). Po ukončení VPČ jsem se byl ihned přihlásit na pracovním úřadě s tím že jsem za 2 měsíce podnkání z roku 2008 měl základ daně 14500. Po měsíci mi od pracovního úřadu bylo sděleno, že k tomu aby mi byla uznána podpora v nezaměstnanosti mi schází POUHÝCH 13 dní. Odhlasil jsem se a obnovil opět živnost 1.9.2009 - 20.9.2009. Za tuto dobu mám v podnikání vystavenou fakturu na +- 50000,-. Chci se tedy zeptat jestli jde vypočítat základ z této faktury nebo jestli budu muset podávat daňové přiznání za r.2009? A když už budu podávat daňové přiznání tak jak dlouho bude trvat než mi ho ověří a od sociálního zabezpečení dostanu nový vyměřovací základ, který muhu předložit PÚ.? Předem velice děkuji za odpověď Jan Gabriel. (při odpovědi na mojí otázku prosím o zaslání kopie na můj email: spanwair@gmail.com)
RE: podpora - faktura
vloženo: 15. 10. 2009 07:37:36
A když už jste to tak udělal (září 09), proč se nezeptáte přímo na ÚP a OSSZ ? K živnostníkům vám, bohužel, neodpovím, ale třeba odpoví někdo jiný, kdo s tím má zkušenost.
společník a pracovní smlouva
Autor: Evka Fleková
vloženo: 15. 10. 2009 12:56:17
Přeji hezký den, společník ,zároveň zaměstnanec firmy má smlouvu na dobu neurčitou a plat 4000 Kč. Zaměstnanci Ukrajina,odvody soc.a zdrav. zaměstnavatel platí.Porušuje se zde nějaký zákon? Děkuji Evka
Autor: Petra
vloženo: 15. 10. 2009 17:11:22
Dobrý den,mám dotaz,z čeho se mě vypočítá podpora v nezaměstnanosti, když budu poslední poslední čtvrletí na nemocenské,nebo když budu 2 měsíce na nemocenské a 1 měsíc pracovat.Děkuji za odpověd
vloženo: 15. 10. 2009 20:02:20
Dobrý den, pro stanovení výdělku pro ÚP z-tel použije poslední platný průměr za rozhodné období, ve kterém odpracujete alespoň 21 dnů. Pokud je neodpracujete, z-tel stanoví pravděpodobný výdělek. Pokud ukončíte pracovní poměr 31.10.09, rozhodným obdobím je3.Q 2009, pokud ukončíte pracovní poměr 31.12.09, RO je také 3.Q 2009, pokud ukončíte PP v lednu 2010 - RO je 4. Q 2009 (jednoduše řečeno - RO je předcházející čtvrtletí).
Autor: K
vloženo: 15. 10. 2009 17:27:56
Dobrý den,prosím o radu.Z čeho se mě bude vypočítávat výše odstupného, jestliže jsem poslední 2 měsíce byla na nemocenské.Děkuji
vloženo: 15. 10. 2009 20:03:10
Kdy ukončíte pracovní poměr ?
podpora v nezaměstnanosti
vloženo: 19. 10. 2009 10:39:05
Dobrý den chtěla jsem se zepat, zda mám nárok na podporu v nezaměstnanosti. V roce 2008 (červen) jsem ukončila školu (denní studium VOŠ) po prázdninách jsem (v září) jsem odjela pracovat do španělska po návratu (v listopadu) jsem se nahlásila na úřad práce - to jsem žádnou podporu nedostala a práci v e španělsku mi neuznali. Od dubna 2009 pracuji na živnostenský list v jedné firmě. Kvůli krizi jsem dostala výpoveď a v listopadu se musím nahlásit na úřad práce. Tak co myslíte mám nárok na něco, nebo opět ne?
RE: podpora v nezaměstnanosti
vloženo: 19. 10. 2009 11:49:25
Práce na živnostenský list - jste pojištěná důchodově jako OSVČ ?
RE: RE: podpora v nezaměstnanosti
vloženo: 22. 10. 2009 14:08:49
Ano jsem
RE: RE: RE: podpora v nezaměstnanosti
vloženo: 23. 10. 2009 10:55:12
Kateřino, píšete, že pracujete jako OSVČ a dostala jste výpověď, to je nějaké nedorozumění, ne ? Buď pracujete jako zaměstnanec a pak jste dostala výpověď z pracovního poměru anebo jako OSVČ, ale tam jste nemohla dostat výpověď, protože jako OSVČ nejste zaměstnancem ...? Pokud vezmu v potaz, že jste tedy od dubna 09 OSVČ a tato činnost zakládá účast na důchodovém pojištění, pak do října 09 máte "splněno" pro nárok na podporu 7 (nebo necelých 7) měsíců. Aby vám ale vznikl nárok na podporu, musíte v období posledních 3 let před zařazením do evidence uchazečů o zaměstnání splnit podmínku "pojištěného" zaměstnání v délce alespoň 12 měsíců. Pokud byste pracovala v pojištěných zaměstnáních během studia (poslední 3 roky) i po částech-tyto doby by se načítaly, ale nesmělo by jít o nepojištěná zaměstnání, tzn. dohodu o provedení práce či dohodu o činnosti, která v určitých případech nezakládá nárok účasti na pojištění. Vysvětluji to srozumitelně? Pokud něčemu nerozumíte, zeptejte se.
|< < 1 2 3 4 5 6 > >|