RE: Zapoctovy list
Autor:
T.
vloženo:
27. 10. 2009 07:31:24
Omlouvám se, pokud jsem svou odpověď neformulovala zcela přesně, domnívala jsem se, že "nějaký" ZL máte. Píšete - ani muj posledni Cesky Zamestnavatel nema tuseni kde je, tím máte na mysli zápočtový list ? Zaměstnavatel nemusí zkoumat, kde je váš ZL, ale může vám přece vystavit kopii, takové případy se stávají, že bývalí z-ci ztratí ZL, někam "ho" založí, to není nic zvláštního, pokud se na mne obrátí, vystavím kopii ZL. Požádal jste bývalého z-tele o vystavení opisu ZL ? Pokud chcete říci, že prostě žádný ZL nemáte, ač jste v CZ pracoval a poté jste pracoval v zahraničí, kde se ZL nezabývají, záleží na zaměstnavateli, jak k tomu přistoupí. V praxi se setkávám u některých firem s téměř běžným postupem zaměstnávání z-ců bez ZL, pokud nemají ZL, zaměstnavatel tuto profesi potřebuje, nebazíruje na tomto dokumentu, ale nechá si od z-ce napsat prohlášení, že mu nebyl nařízen výkon rozhodnutí srážkou ze mzdy (exekuce soudem či exek.úřadem). Ze ZL totiž zaměstnavatel žádné jiné další potřebné či nutné údaje pro zaměstnávání již nevykoumá ..., pouze tento je důležitý, zjistit, zda byl z-ci nařízen výkon rozhodnutí - tuto povinnost stanovuje zaměstnavateli občanský soudní řád. Podotýkám, že ale forma čestného prohlášení není zrovna košér, ale ne vždy je možné se řídit zákonem. Pokud ovšem váš nový zaměstnavatel striktně požaduje Potvrzení o zaměstnání (zápočtový list), nic s tím nenaděláte, on koná v souladu s občanským soudním řádem - OSŘ § 294 (1) Ten, kdo přijímá zaměstnance do práce, je povinen vyžádat si od něho potvrzení vystavené tím, u koho naposledy pracoval, o tom, zda byl nařízen výkon rozhodnutí srážkami z jeho mzdy, kterým soudem a v čí prospěch. Takové potvrzení je povinen každý zaměstnavatel vydat zaměstnanci, který u něho přestal pracovat; ...
Takže by postačovalo i potvrzení posledního zaměstnavatele o tom, že vám nebyla nařízena soudem exekuce. Ale víte co, právo a praxe se mnohdy liší a mnohdy jde o to, zda si chtějí obě dvě strany vyhovět. Někdy se jedna strana zasekne na něčem, co není potřebné nebo na něčem, co druhá strana považuje za nelogické, za nepotřebné, také se stává, že si neporozumí, možností je více. Nejlepší je vždy dohoda, mně se v praxi nestalo, že by z-tel nepřijal z-ce, o kterého stojí a kterého potřebuje - jen proto, že nepředloží Povrzení o zaměstnání.