http://www.myx.cz

Zápočtový list

Zápočtový list

Pracovní právo

Autor:

maryl

Založeno: 26. 5. 2009
Počet příspěvků: 75
Zařazení: Pracovní právo
Nejnovější příspěvek: 22. 2. 2012 13:37
Přijmula jsem zaměstnance na potvrzení (kus papíru) od kdy do kdy pracoval u předešlé firmy, s tím, že mi zápočtový list dodá až ho dostane od zaměstnavatele. Bohužel mi ho nedonesl a říká, že zaměstnavatele nemůže dohnat. Tak to vidím, že už ho z něj nevydoluji. Když jsem ho přihlašovala tak jsem si nejprv zjistila jestli byl odhlášený z VZP a OSSZ. To bylo v pořádku. Budu předešlý zápočtový list k něčemu potřebovat? Vím jen, že ho založím ve firmě.

Příspěvky v diskusi Zápočtový list
Přidat příspěvek
RE: Zápočtový list
Autor: Ivana
vloženo: 26. 5. 2009 16:35:15
Potřebujete ho minimálně na sledování podpůrčí doby.
RE: RE: Zápočtový list
Autor: Taťána
vloženo: 26. 5. 2009 20:18:18
Nástup do zaměstnání předpokládám letos ? Pak na sledování podpůrčí doby potvrzení o zaměstnání tzv. zápočtový list nepotřebujete, podpůrčí dobu u nemocí vzniklých za doby trvání "nového" zákona o NP sleduje již jen OSSZ a ta má povinnost ze zákona v určitých intervalech ohlašovat čerpání podpůrčí doby lékaři, zaměstnavateli, pojištěnci. Zápočtový list byl za dobu svého působení, bohužel, "očesán" a pro potřeby mzdové účetní slouží hlavně pro sledování, zda byl z-ci nařízen výkon rozhodnutí, čili exekuce, tj. zda ze zaměstnancovy mzdy jsou prováděny srážky, v čí prospěch, jak vysoká je pohledávka, pro kterou mají být srážky dále prováděny, jaká je výše dosud provedených srážek a jaké je pořadí pohledávky. Pokud nedodal, nechte si vyplnit od z-ce prohlášení, že mu nebyl nařízen výkon rozhodnutí srážkami ze mzdy, abyste byla vy krytá,pokud by se později prokázalo, že mu byl nařízen výkon rozhodnutí a proč vy jste nesráželi. Na zápočtový list už nepíšete dobu nemoci, důvod zrušení pracovního poměru uvádíte pouze v případě, stručně řečeno, kdy ztrácí nárok na podporu (hrubé porušení ap.), bez souhlasu z-ce nesmíte uvádět zdravotní pojišťovnu, zda je invalidní a jiné údaje, ani výdělek pro potřeby ÚP - ten musíte na vyžádání z-ce vystavit na zvláštním potvrzení, tak se naskýtá otázka, proč ještě funguje systém ZL ...Já jsem se za celou dobu praxe nesetkala s tím, že by měl nějaký z-ec na ZL potvrzenou odpracovanou dobu a další skutečnosti rozhodné pro dosažení nejvýše přípustné expoziční doby, ani údaje o započitatelné době zaměstnání v I. a II. pracovní kategorii za dobu před 1. lednem 1993 pro účely důchodového pojištění.... A pro platovou skupinu stejně nepostačuje uvedení druhu konaných prací, to musejí dokládat šířeji. Ale abychom se nenudili, je zaměstnavateli povinnost vystavit ZL uložena zákonem :))
Autor: Lenka
vloženo: 11. 11. 2009 07:46:59
Nesmysl, podpůrčí dobu jednak od 1.1.2009 nemá zaměstnavatel povinnost sledovat a jednak se do zápočtového listu už 2 roky nemoc nepíše.
Zapoctovy list
Autor: Kozlejova
vloženo: 8. 7. 2009 21:35:37
Chcela som sa informovat ci je spravne vypisany zápoctovy list ak v polozke odpracovane roky je datum od napr.12. 4 2004 do 31.10.2009 a pozke 3. udaje o naroku na dovolenku a dosažene kvalifikaci je zapocitano pres 15.roku je to poriadku ak skutocne odpracoval .5. rokov aj 6.mesiacov
RE: Zapoctovy list
Autor: Taťána
vloženo: 9. 7. 2009 20:50:52
Moc dotazu nerozumím, ne že bych nerozuměla vám :), nerozumím obsahu. Slovenštinu mám moc ráda, je libozvučná a takový dzindzik mě dostal :)) K vašemu dotazu: Kdysi, pokud mě paměť neklame, se sledovala odpracovaná léta pro nárok na dovolenou a 4 týdny byly po odpracování 15 let, to se nyní nesleduje, 4 týdny jsou v CZ stanoveny zákonem, takže i student-absolvent, pokud nastoupí do pracovního poměru, má nárok na 4 týdny dovolené, samozřejmě po splnění určitých podmínek. Tím chci říci, že již nemusí odpracovat 15 let, aby měl nárok na 4 týdny dovolené, ale to již pěkně dlouho neplatí. Plácnu - od roku 2001.... ? Na potvrzení o zaměstnání (zápočtový list) uvádí poslední zaměstnavatel jen dobu zaměstnání u tohoto zaměstnavatele, již nenačítá doby předešlé. Buď se díváte na vyplněný starý formulář anebo je nesprávně vyplněný. Ale mně by to snad ani nevadilo, jak jsem psala výše, ZL (krom údaje o exekuci) vlastně k ničemu nepotřebuji. Nechci se rouhlat, ale tak to vidím ...
Novy Zapoctovy list
Autor: Jindrich Reupke
vloženo: 25. 10. 2009 18:15:44
Vracim se po 11 letech Zamestnani v cizine do Ceske Republiky,muj novy Zamestnavatel po mne vyzaduje Zapoctovy list ktery nemam a ani muj posledni Cesky Zamestnavatel nema tuseni kde je,a ja ze zeme ze ktere se vracim mam pouze potvrzeni kde a jak dlouho jsem tam pracoval.Ma otazka je existuje nejaky urad(instituce)ktera mi vyda novy?je vubec mozne do noveho zamestnani nastoupit bez Zapoctoveho listu?Dekuji
RE: Novy Zapoctovy list
Autor: T.
vloženo: 26. 10. 2009 23:07:53
Dobrý den, zákoník práce stanovuje povinnost zaměstnavateli vystavit Potvrzení o zaměstnání, tzv. zápočtový list, ale už nestanovuje povinnost zaměstnanci tento ZL předkládat novému zaměstnavateli jako jeden ze způsobů přijetí do pracovního poměru. Zaměstnavatel je povinen ověřit, zda vám nebyla nařízena exekuce, čili výkon nařízení srážkou ze mzdy - toto je jedním z bodů ZL,ale toto můžete nahradit i písemným prohlášením. Pokud si ovšem zaměstnavatel vyhradí podmínku přijetí do pracovního poměru předložením Potvrzení o zaměstnání (ZL) a vy ho nemůžete doložit z posledního zaměstnání, doložila bych čestným prohlášením a ZL, který mám z předchozího zaměstnání.
Zapoctovy list
Autor: JIndrich Reupke
vloženo: 26. 10. 2009 23:22:43
Dekuji za odpoved,ale nejsem zni o moc chytrejsi ponevac nevlastnim zadny Zapoctovy list ktery bych mohl predlozit,jedine co mam jsou potvrzeni o datumech zamestnani v zahranici a o zamestnanich nez jsem odesel pracovat do ciziny.Je mozne ze mne bez Zapoctoveho listu nezamestnaji???Dekuji
RE: Zapoctovy list
vloženo: 27. 10. 2009 07:31:24
Omlouvám se, pokud jsem svou odpověď neformulovala zcela přesně, domnívala jsem se, že "nějaký" ZL máte. Píšete - ani muj posledni Cesky Zamestnavatel nema tuseni kde je, tím máte na mysli zápočtový list ? Zaměstnavatel nemusí zkoumat, kde je váš ZL, ale může vám přece vystavit kopii, takové případy se stávají, že bývalí z-ci ztratí ZL, někam "ho" založí, to není nic zvláštního, pokud se na mne obrátí, vystavím kopii ZL. Požádal jste bývalého z-tele o vystavení opisu ZL ? Pokud chcete říci, že prostě žádný ZL nemáte, ač jste v CZ pracoval a poté jste pracoval v zahraničí, kde se ZL nezabývají, záleží na zaměstnavateli, jak k tomu přistoupí. V praxi se setkávám u některých firem s téměř běžným postupem zaměstnávání z-ců bez ZL, pokud nemají ZL, zaměstnavatel tuto profesi potřebuje, nebazíruje na tomto dokumentu, ale nechá si od z-ce napsat prohlášení, že mu nebyl nařízen výkon rozhodnutí srážkou ze mzdy (exekuce soudem či exek.úřadem). Ze ZL totiž zaměstnavatel žádné jiné další potřebné či nutné údaje pro zaměstnávání již nevykoumá ..., pouze tento je důležitý, zjistit, zda byl z-ci nařízen výkon rozhodnutí - tuto povinnost stanovuje zaměstnavateli občanský soudní řád. Podotýkám, že ale forma čestného prohlášení není zrovna košér, ale ne vždy je možné se řídit zákonem. Pokud ovšem váš nový zaměstnavatel striktně požaduje Potvrzení o zaměstnání (zápočtový list), nic s tím nenaděláte, on koná v souladu s občanským soudním řádem - OSŘ § 294 (1) Ten, kdo přijímá zaměstnance do práce, je povinen vyžádat si od něho potvrzení vystavené tím, u koho naposledy pracoval, o tom, zda byl nařízen výkon rozhodnutí srážkami z jeho mzdy, kterým soudem a v čí prospěch. Takové potvrzení je povinen každý zaměstnavatel vydat zaměstnanci, který u něho přestal pracovat; ... Takže by postačovalo i potvrzení posledního zaměstnavatele o tom, že vám nebyla nařízena soudem exekuce. Ale víte co, právo a praxe se mnohdy liší a mnohdy jde o to, zda si chtějí obě dvě strany vyhovět. Někdy se jedna strana zasekne na něčem, co není potřebné nebo na něčem, co druhá strana považuje za nelogické, za nepotřebné, také se stává, že si neporozumí, možností je více. Nejlepší je vždy dohoda, mně se v praxi nestalo, že by z-tel nepřijal z-ce, o kterého stojí a kterého potřebuje - jen proto, že nepředloží Povrzení o zaměstnání.
RE: Zápočtový list
Autor: maryl
vloženo: 30. 10. 2009 13:57:35
Dobrý den, teda, ale nikdy jsem se nezabývala jestli mají nový zaměstnanci exekuci na plat, nebo nařízen výkon rozhodnutí, proč bych se s tím měla zabývat. Pokud někde zaměstnanec skončí pracovat zaměstnavatel oznámí soudu, že již u něj nepracuje a kde pracuje jsem zapsala ,,že mi není známo,,. pokud nastoupí do jiného zaměstnání exekutor, nebo soud si ho snadno najdou a novému zaměstnavateli uloží platební příkaz. Také jsem dávala smlouvy na čestné prohlášení: ,,že nikde nepracoval a ani nebyl hlášen na ÚP.,, No a s exekucí jsem se vůbec nezabývala. Ikdyž bude mít na ŽL zapsanou exekuci z čeho budu vycházet? Kam to pošlu, když nemám č.účtu VS a podobně. A ještě toto zjišťovat , tak to by bylo trochu moc. A pokud něco já dělám špatně, nebo vůbec nedělám , tak mě upozorní. Ale za nového zaměstnance bych se vůbec nepídila, jestli má exekuci. Ono to přijde samo. Vzkaz pro Jindřicha: Pokud o Vás bude mít zaměstnavatel zájem, tak Vás vezme na prohlášení které mu podepíšete. Akorát bych Vám nedělala roční zúčtování.
vloženo: 30. 10. 2009 18:51:52
Jasné, Maryl, dělejte to tak, jak uznáte za vhodné. Může se ovšem i stát, že k vám nastoupí zaměstnanec,který má nařízenou exekuci a nenahlásí vám to, nebude sráženo, on nebude posílat, ukončí pracovní poměr po pár měsících, exekuční úřad si soud - domnívám se, má právo požadovat po zaměstnavateli a kdo myslíte, že to bude platit - zaměstnavatel ? Nikoliv, budou to požadovat po mzdové účetní, která neplnila své povinnosti, tzn. nevyžádala si od zaměstnance potvrzení tak, jak ukládá OSŘ. Pokud to sledovat nechcete, já vám to nevnucuji, ale také nemůžu říci někomu, kdo se ptá - nemusíte nic hlásit, nemusíte nic dokládat, nejste povinen nic, oni si to zařídi sami....
vloženo: 1. 11. 2009 12:19:53
Maryl,právě pokud budete mít "zápočtový list",tak tam údaje o srážkách ze mzdy budou, včetně údajů v čí prospěch,takže budete mít z čeho vycházet a tímto jste také povinna nahlásit soudu,že u vás povinný začal pracovat.Docela máte štěstí, že vás někdo upozorní, že to děláte špatně,jak píšete.
RE: RE: RE: Zápočtový list
vloženo: 2. 11. 2009 10:57:03
Paní Sedláčková, vážím si Vaší odpovědi, ale většinou jsem dělala smlouvy osobám, kteří neměli v pořádku papíry. Většinou neměli ZL: Buďto byli hlášeni na ÚP, nebo nebyli hlášeni vůbec. Takže , jestli měli exekuci jsem nezjišťovala a dělat to nebudu. Vždy to za nima přijde.
Zápočtový list - úřad práce
Autor: Lucka
vloženo: 31. 10. 2009 10:47:47
Dobrý den, chtěla bych se zeptat - pokud jsem pracovala do roku 2007, dále jsem studovala a od června roku 2009 jsem na úřadu práce - Zápočtový list od koho bude nový zaměstnavatel požadovat? Díky Lucka
RE: Zápočtový list - úřad práce
vloženo: 2. 11. 2009 10:48:37
Nebude požadovat ZL.Aale doložíte z ÚP potvrzení od kdy do kdy jste tam byla hlášena. To Vám vydají po předložení prac. smlouvy, že nastupujete. Slouží to rovněž pro roční zúčtování,
živnostenský list
Autor: Ivana
vloženo: 10. 11. 2009 19:59:16
Zaměstnavatel mi nechce vydat zápočtový list, na jaký úřad se mohu obrátit? Nový zaměstnavatel ho po mně vyžaduje. Děkuji
RE: živnostenský list
vloženo: 11. 11. 2009 08:31:14
Zřejmě na ÚP.
RE: RE: živnostenský list
Autor: Pavlína
vloženo: 14. 1. 2010 12:52:46
Na ÚP, taky Inspektorát práce. zažila sjem podobný případ, pan zaměstnavatel se pak divil, nechtěl mi dát zápočťák a tak sjem si stěžovala na Ispektorát práce a oni mu udělali kontrolu a dostal pěkně za uši....
RE: živnostenský list
vloženo: 11. 11. 2009 09:29:52
maryl vám radí,že zřejmě na ÚP, já vám radím,že od roku 2005 na Inspektorát práce-viz.zákon o IP.
vloženo: 11. 11. 2009 10:47:46
Souhlas s paní Sedláčkovou :)
vloženo: 16. 11. 2009 13:14:13
Paní Sedláčková, takto jsem to poradila jednomu zaměstnanci a dokonce mu to postačilo. Další den ho od bývalého zaměstnavatele měl s poznámkou, že nemusel si stěžovat.
ZL při opakovaném nástupu a ukončení prac. poměru
Autor: Lenka P.
vloženo: 12. 11. 2009 13:25:20
Dobrý den, zajímalo by mě, jak vyplnit ZL zaměstnanci, který v naší organizaci opakovaně nastoupil a ukončil pracovní poměr. Nejdříve u nás byl na HPP, ten ukončil, dostal ZL, ovšem za 2 měsíce nastoupil opět k nám na dohodu o provedení práce, ta vypršela a 2 měsíce po jejím vypršení nastoupil opět na HPP. Děkuji za odpověď!
ZL při opakovaném nástupu a ukončení prac. poměru
Autor: Lenka P.
vloženo: 12. 11. 2009 13:28:52
Ještě jsem zpomněla dodat, že poslední HPP už skončil, znovu už k nám nenastoupí. Chtěla bych vědět, jestli udělám znovu ZL na celou dobu, nebo jen na část (za první ukončený HPP zápočťák dostal) a zda se do něho počítá i dohoda o provedení práce. Děkuji!
RE: ZL při opakovaném nástupu a ukončení prac. poměru
vloženo: 12. 11. 2009 16:14:19
Dobrý den, Lenko. Zápočtový list vystavíte na každé zaměstnání zvlášť, ale na dohodu o provedení práce nevystavujete. Jen na "hlavní" a na DPČ. U DPČ - pokud byste vyplňovala potvrzení na ÚP pro potřeby stanovení podpory v nezaměstnanosti - si ohlídejte, abyste vyplnila jen doby pojištěné, tzn. pokud by v některém měsíci nepracoval či měl výdělek nižší než 2.000 - tyto měsíce do potvrzení nepřijdou.
Živonostenský list
Autor: Bára
vloženo: 18. 11. 2009 11:04:59
Dobrý den, nějakou dobu jsem pracovala na živnostenský list. Živnost jsem ukončila a chci začít pracovat na HPP. Jaké dokady při nástupu na HPP musím novému zaměstnavateli doložit?
|< < 1 2 3 > >|