http://www.myx.cz

Nárok na řádnou dovolenou po mateřské dovolené

Nárok na řádnou dovolenou po mateřské dovolené

Pracovní právo

Autor:

anonym

Založeno: 13. 5. 2009
Počet příspěvků: 85
Zařazení: Pracovní právo
Nejnovější příspěvek: 26. 11. 2010 06:01
Dobrý den, od 30.12.2008 do 13.7.2009 jsem na mateřské dovolené. Po ukončení MD chci požádat zaměstnavatele o čerpání řádné dovolené - jaký mám nárok na dovolenou za rok 2009 - krátí se nějak? předem děkuji za odpověď.

Příspěvky v diskusi Nárok na řádnou dovolenou po ...
Přidat příspěvek
RE: Nárok na řádnou dovolenou po mateřské dovolené
Autor: Petra
vloženo: 13. 5. 2009 09:41:37
Po ukončení MD budete mít nárok na celou dovolenou za rok 2009.
RE: RE: Nárok na řádnou dovolenou po mateřské dovolené
Autor: Věra Štěpánková
vloženo: 18. 5. 2009 18:18:32
Tzn. že mám nárok na celých 20 dní dovolené? Zaměstnavatel mi přes Vaši odpověď chce dovolenou za rok 2009 krátit o 10 dní. Můžete mi prosím poradit, kde jinde ještě mohu najít informaci o tom, že se dovolená krátit nemá? Děkuji.
RE: RE: RE: Nárok na řádnou dovolenou po mateřské dovolené
vloženo: 19. 5. 2009 13:22:30
Protože doba mateřské dovolené se považuje za odpracovanou dobu pro účely dovolené a v kalendářním roce trvala více než 60 pracovních dnů, vznikne Vám nárok na dovolenou za kalendářní rok - zákoník práce § 216 odst.3. Krácení dovolené je uvedeno v §223
Autor: Veronika
vloženo: 25. 5. 2009 13:54:57
Dobrý den, zrovna toto řeším , náš účetní tvrdí že oni ze zákona mají právo tuto žádost smést ze stolu a tím pádem budu mít narok jen na 10dní. je to pravda? nebo se mám dále bránit a žádat o celou? Děkuji
RE: RE: RE: Nárok na řádnou dovolenou po mateřské dovolené
vloženo: 25. 5. 2009 14:27:25
Jen se Veroniko nedejte, ať Vám účetní doloží na základě jakého zákona mohou " žádost smést ze stolu", je to jeho povinnost. Naopak Vy můžete použít všechny § zákoníků práce, které byly v předešlých příspěvcích uvedeny.
RE: RE: RE: RE: Nárok na řádnou dovolenou po mateřské dovolené
vloženo: 25. 5. 2009 16:16:28
Děkuju, už jsem jim zaslala oficiálně dopis s všemy vašemi informace zde. Děkuji. Účetní se ohání že oni jsou povinni dát dovolenou vypočítánou jen v době MD nikoli RD. na základě toho mi řekl že mám nárok na 10 dní.
mateřská
Autor: Jana Hejnová
vloženo: 4. 2. 2010 11:14:42
Dobrý den, nastupila jsem na mateřskou dovolenou 1.10.2009.Kdy začne rodičovská dovolena?Před RD bych si chtěla vybrat řádnou dovolenou.Mám nárok za rok 2009 a 2010 což je 40 dní.Děkuji za odpověď
Spousta informací
Autor: TOK
vloženo: 16. 2. 2010 08:22:00
Já jsem objevila stránečky, kde jsou i příklady výpočtů a výklady s komentářem: http://pracovni-pravo.webnode.cz/
Dovolená po MD
Autor: Martina
vloženo: 19. 5. 2009 18:01:56
Souhlasím s Petrou, opravdu máte nárok na celou dovolenou, protože mateřská se posuzuje jako výkon práce a ten trval více jak 60dnů v roce. Pouze pokud by Vám mateřská končila dříve a neměla jste odpracováno 60dnů /např. v únoru/, tak pak by se dovolená krátila.
RE: Dovolená po MD
Autor: Taťána
vloženo: 21. 5. 2009 17:16:16
Zaměstnavatel asi nezná zákoník práce.Může to být neznalost i záměr, musíte se bránit a nedejte se :) Předložte mu § 217 odst. 5 - vy požádáte o čerpání dovolené tak, aby bezprostředně navazovala na ukončení mateřské dovolené, doporučuji písemně - můžete předat z-teli již nyní s tím, že zároveň s tímto dokladem požádáte o čerpání "řádné" dovolené od-do a zároveň oznámíte čerpání rodičovské dovolené od následujícího dne po skončení "řádné" dovolené do ....jak vy si určíte, nejčastěji maminky žádají do 3 let, ale můžete různě, ovšem nejdéle do 3 let věku dítěte. S krácením dovolené ve výše uvedeném případě nesouhlasím - zaměstnavateli přečtěte poslední větu z § 223, odst. 1: Dovolenou vyčerpanou podle § 217 odst. 5 před nástupem rodičovské dovolené není možné z důvodu následného čerpání rodičovské dovolené krátit. Jen pozor na to, pokud byste zapomněla a požádala zaměstnavatele o čerpání "řádné" dovolené např. až 14.7.09 (po skončení MD), pak už nemá z-el povinnost vaší žádosti vyhovět a skutečně by vám dovolenou mohl krátit o následně zameškané dny rodičovské dovolené, pokud by v součtu tyto zamešk.dny dělaly více než 100 prac.dnů a nařídit tuto část nevyčerpané dovolené by mohl až po skončení rodičovské dovolené. Jak jsem spočítala, kráceno by bylo o 2/12, tj.3,5 dne, takže doporučuji požádat pro jistotu již nyní, nic tím nezkazíte, nechala bych si přijetí mé žádosti o čerpání "řádné" dovolené od-do a sdělení nástupu od-do na rodičovskou dovolenou potvrdit zaměstnavatelem.
Dovolená po MD
Autor:
vloženo: 22. 5. 2009 16:31:04
Dobrý den, hlavně dejte pozor, abyste dovolenou nastoupila hned následující den po ukončení MD.
Dovolená po MD
Autor: Věra Štěpánková
vloženo: 22. 5. 2009 21:54:27
Mockrát všem děkuji za odpovědi. Zaměstnavatel konečně můj nárok uznal.
Neznalost učetních
vloženo: 26. 5. 2009 08:56:45
dneska účetní uznal že nárok mám na plnou. děkuju moc za pomoc :)
řádná dovolená
Autor: Lucie
vloženo: 26. 5. 2009 09:41:25
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na čerpání řádné dovolené. V červenci 09 mi končí mateřská dovolená a chtěla bych poprosit o vyplacení řádné dovolené.Bohužel jsem se dozvěděla, že zaměstnavatel má existenční problémy (již nevyplácí mzdu) V případě zániku firmy, mohu si někde jinde ( ze státní sféry) nárokovat vyplacení řádné dovolené? Předem děkuji za odpověď.
Lucii
vloženo: 26. 5. 2009 21:52:01
Odpovídala jsem vám na foru mzdovapraxe.cz ..., když se vám bude chtít, mrkněte na to, je to poněkud obsáhlejší odpověď, takže se mi ji už nechce opakovat, ale třeba někdo bude mít jiný názor, ráda si ho vyslechnu :)
RE: Lucii_dodatek
vloženo: 26. 5. 2009 22:06:01
Už se mi ta fora pletou ..., verzi odpovědi najdete zde, když jste se ptala poprvé.
Účetní fóra
vloženo: 26. 5. 2009 22:49:21
Jaká fóra máte na mysli? Já znám krom tohoto pouze sagit.cz. Díky.
RE: Účetní fóra
vloženo: 27. 5. 2009 08:02:21
Zdravím Vás, Petro, bylo vytvořeno nové forum pro mzdové účetnictví. Nejsem kompetentní k odpovědi, ale Účetní svět se inovoval, stala se z něho Účetní kavárna, která se specializuje na účetnictví jako takové a vytvořili nový portál, který vyhovuje potřebám mzdového účetnictví, resp. se specializuje úžeji na mzdy a vše s tím spojené, nyní mu patrně běží "zkušebka" :) Myslím, pokud se to ujme, je to dobrý nápad a mzdovky se mohou potkávat na "svém" portále, ono mzdové účetnictví je opomíjené a má se, alespoň co jsem poznala já, za nic moc - mzdy máte hotové za 2 dny a pak koukáte z okna, luštíte křížovky a volný čas proklevetíte ... Přála bych takovému vtipálkovi poznat práci mzdovky. Pravdou je to, že každá máme jiný styl práce, jiné klienty, jiné zaměstnance, jiné SW, jiné zkušenosti, ale právě ty zkušenosti nejsou vyzískané jen tím, že sedím v kanclu a co mi kdo řekne, to mi stačí ..., je to právě o sebevzdělávání, pokud chci být v obraze a kdo dělá práci poctivě, ví, co stráví času nad knihami, odbornými časopisy, zákony, které se mění už snad rychleji než plyne čas ... :( Není výjimkou, že se schválí nový zákon a než vejde v účinnost, již se pracuje na jeho novele a tak je to dokola ...Ale tak je to ve všech oborech, kde se pracuje se zákony a kdo chce být v obraze, musí chtě nechtě sledovat dění. Občas mívám pocit, že nemohu všechno obsáhnout, ale kolegyně z fora mne utěšila, že jen blbec ví všechno :)) Takže, přeji nám všem hodně štěstí a aby se "náš" portál rozjel k naší spokojenosti a dodatečně děkuji Účetnímu světu za dobrý nápad. www.mzdovapraxe.cz PS Nejsem propagátor, jsem "jen" mzdovka ;-)
Autor: tomáš
vloženo: 1. 6. 2009 18:40:37
Dobrý den,mám dotaz manželka nastupuje od července zpět do práce na stejnou smlouvu jako dříve pracovala.Pouze s tím že bude chodit na méně hodin např. 4 podle toho jak bude moci.Víme že má nárok na 20 dní dovolený.10 si chce nechat proplatit.Dalších 10 si nechá ,ale bylo jí řečeno,že těch 10 zbývajich ( 1 den dovolená = 4 hodiny) Tak se chci optat zda to je možné nebo má nárok na klasickou dovolenou tudíš 1 den = 8 hodin.Děkuji
vloženo: 2. 6. 2009 06:06:10
Manželka si nemůže "nechat dát proplatit" dovolenou. Dovolenou nařizuje zaměstnavatel, ona bude dovolenou čerpat. Proplácí se pouze pří výstupu a pak ještě v dalším případě, ale ten se vás nebude týkat. Nárok na dovolenou jí sice vznikl v době, kdy měla "plný" pracovní úvazek a v té době, pokud by čerpala dovolenou, čerpala by 1 den dovolené/8 hodin, ale tím, že došlo ke změně úvazku, skutečně bude mít dovolenou v případě čerpání 1 den/4 hod. Ovšem, záleží na tom, jaký má sjednaný úvazek, vy píšete, že bude chodit jak bude moci, to je dost nepraktické pro sledování čerpání dovolené, měla by mít stanovený úvazek a dle toho bude mít v případě čerpání dovolené i placeno.
Autor: Helena
vloženo: 1. 6. 2009 20:36:08
Ahoj, mám taky menší problém,budu ráda když mi někdo poradíte - vracím se po 3 leté mateřské zpět do práce, stará dovolená (tedy než jsem šla na mateřskou) mi prý byla proplacena, ale ani sama účetní si není jistá, prý to ještě prověří, a kdyby ne, propadla mi nebo jí mám "schovanou"? A mluví se tady hodně o dovolené za rok 2009, na tu mám taky nárok? Do bývalého zaměstnání se nejspíš nevrátím, bývala na dvě směny a teď je na tři a já jsem s malým zůstala sama, tak nevím ani jak budu zvládat dvousměnný provoz, který je už téměř všude, natož třísměnný. Ale řekli mi že můžu nastoupit jen pokud budu moci na ten třísměnný, tak už se poohlížím po jiné práci (díkybohu jsem takový "Ferda mravenec" tak je mi jedno jestli budu pinglovat, sedět v kanclu nebo za kasou, hlavně když nás uživím a utáhnu byt...). Ale kdybych si mohla těch 20 dní za tento rok vybrat nebo nechat proplatit, dost by mi to pomohlo. Mám nastoupit 10.7.a školka je samozřejmě až od září. Děkuji za odpověď :-)
RE: Heleně
vloženo: 2. 6. 2009 06:11:54
Kdy jste nastoupila na mateřskou dovolenou od-do? Pokud v roce 2009 vám stále trvá rodičovská dovolená (od 1.1.09 do 10.7.09), nepracujete a nenastoupíte do zaměstnání, nárok na dovolenou za rok 2009 vám nevzniká.
RE: RE: Heleně
Autor: Helena
vloženo: 4. 6. 2009 19:17:55
Na mateřskou jsem nastoupila v lednu 2006,syn se narodil v červenci a teď mám 9.7.nastoupit. Ještě pár otázek, jestli můžu 1. není pro matky samoživitelky nějaká výjimka z toho třísměnného provozu? 2. musím mít syna soudem přiznaného do péče, když bych chtěla žádat o různé ty příspěvky, jako oproštění od školného ve školce atd.? 3. když teď nahlásím v práci, že v červenci nastoupím (chtějí po mě rozhodnutí), ale nakonec se mi naskytne práce s lepšími podmínkami, můžu dát výpověď třeba den předem? Myslím, že je to všechno o dohodě se zaměstnavatelem, nebo by mě mohli pak nějak stíhat? Děkuji moc za odpovědi
Autor: Lucka
vloženo: 3. 6. 2009 17:34:58
Dobrý den, dne 21.6.2009 mi končí mateřská dovolená a chci požádat o proplacení dovolené. Účetní mi tvrdí, že mám nárok jen na 10 dnů. Je to opravdu tak? Může na to mít vliv fakt, že od července bych u tohoto zaměstnavatele pracovala při rodičovské dovolené? Děkuji za odpověď
vloženo: 3. 6. 2009 22:07:39
od kdy čerpáte mateřskou dovolenou ?
|< < 1 2 3 4 > >|